Oud-bisschop Harrie Smeets van Roermond is woensdagmiddag 20 december in zijn woonplaats Roermond overleden. De oud-bisschop was al geruime tijd ernstig ziek. Hij leed aan een hersentumor. Mgr. Smeets is 63 jaar geworden.

Harrie Smeets wordt in 2018 door de Paus benoemd tot bisschop en treedt – als opvolger van mgr. Frans Wiertz – aan als hoofd van het Bisdom Roermond. Voor die tijd was hij langdurig deken van Venray. In de zomer van 1992 werd hij in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond tot priester gewijd.

Harrie Smeets werd op 22 oktober 1960 in Heerlen geboren en groeide op in Born in een gezin met een oudere en een jongere zus. Behalve met Born had hij ook met Sittard een bijzondere band. Als Maria-vereerder kwam hij graag in de Basiliek van het Heilig Hart, waar hij regelmatig op donderdag een Heilige Mis verzorgde.

Als Bisschop van de kerk in Limburg kreeg hij ook verantwoordelijkheid over de vele kerkgebouwen waar nog maar weinig mensen hun weg naartoe vinden. Toch was de bisschop voorzichtig met het sluiten van kerken, die voor veel mensen nog altijd van grote betekenis zijn, omdat ze er zijn gedoopt, de eerste Heilige Communie ontvingen, zijn getrouwd of afscheid namen van hun geliefden. Bezuinigd wordt er eerst op andere manieren. Er worden activiteiten stopgezet, afdelingen gesloten en er wordt kantoorpersoneel ontslagen. Eind 2022 worden alle activiteiten van het bisdom naar één gebouw overgeheveld en ook de bisschop moet verhuizen.

De bisschop is dan al geruime tijd ziek, want in het voorjaar van 2021 wordt bij hem een hersentumor ontdekt. Later volgde een tweede tumor, die niet behandelbaar bleek te zijn. De situatie ging hierna gestaag achteruit.

Afgelopen voorjaar heeft de bisschop nog wel de Sittardse kapelaan José Guerrero Hoyos tot priester mogen wijden. Maar op 10 augustus verleende paus Franciscus hem eervol ontslag.

Bang voor de dood was de oud-bisschop niet, gaf hij eerder aan in een interview met Trouw.  “Ik weet ook niet waarom de dingen zijn zoals ze zijn en hoe het allemaal zal gaan, maar het vertrouwen in Hem is er”, zegt de bisschop in dat interview.

De uitvaart van Mgr. Smeets vindt plaats op zaterdag 6 januari.