Door Ray Simoen

Eentje voor de dorst, en daarna eentje voor het plezier. Twee pilsjes bestelde Bram Peper, de onlangs overleden burgemeester van Rotterdam,  altijd als hij neerstreek op een terras ofin een café. Dat zou hij tegenwoordig niet gauw meer doen. Voor het geld, waarmee hij vroeger twee pilsjes kon betalen, krijgt hij er nu slechts eentje getapt. ,,Om nog maar te zwijgen van de speciaalbieren. Die moet je tegenwoordig met hele kleine slokjes drinken”, zegt N, terwijl hij het raampje van zijn zilvergrijze Mercedes opendraait. Hij is op weg naar huis nadat zijn werk in de kantine van de plaatselijke voetbalclub er op zit. ,,Bij mij in de voetbalkantine, betaal je geen 2,80 euro voor een pilsje”, zegt hij verlekkerd. ,,Ik tap ze voor 1,90 per stuk. Zo houd je geld over voor zo’n duur speciaal biertje. Ik heb een heel bijzonder Duits bier, niet duur en met een diep, frisse smaak”, zegt hij met een knipoog.

Rechtlijnig

Ondanks de pittige prijzen lijken de liefhebbers nog graag grif geld neer te leggen voor  ‘ bijzondere bieren’. Aan de nieuwe ‘specials’ in de schappen van de slijterijen komt maar geen einde. De een met een nog duistere naam dan de andere.  Ook duiken er smaken op, die weer een afsplitsing of een verdieping van een andere smaak zijn. Het lijken net al die verschillende Nederlandse kerkgenootschappen, die zich afscheidden van elkaar vanwege een ruzie tussen dominees of omdat ze een de ander niet streng en rechtlijnig genoeg in de leer vond: Gereformeerden, Bevindelijk Gereformeerden, Nederlands Hervormden, Doleanten, Doopsgezinden etc.  In de bierwereld zie je ook iets vergelijkbaars. Je hebt IPA’s, die lange tijd de biersmaak verrijkten met bittere en heftige smaken. Voor hardliners was IPA al gauw te soft, dus kwamen de DIPA’s, de Double IPA’s, met een bitterheidsgraad boven de 60 EBU. Ook de DIPA’s werden vrij snel te slap gevonden. Een nieuwe kick leverden de Triple IPA’s, nog sterker en nog een smak bitterder. Zo kreeg de ‘IPA kerk’ steeds meer afsplitsingen met heftiger smaken zoals de white IPA, de black IPA, de NEIPA ( New England IPA, en de West Coast en East Coast IPA. 

Doodskop

Wie een flesje NOX DUUSTER, BLACK IPA (3,60 euro) ziet staan, met zijn ietwat lugubere uilenkop zonder ogen op het etiket, denkt niet meteen aan een licht, gezellig terrasbier. De naam NOX Duuster, duistere nacht roept ook niet meteen beelden op van een knus bieravondje. Meer Gothic dan Costa.

Deze black IPA komt uit de ketels van brouwerij Kaetelkop uit Elsloo. Geen softies, die twee gasten, die in 2019 deze nano-brouwerij ( dus nog een graadje kleiner dan een microbrouwerij) begonnen. Een doodskop met een ketel op zijn schedel met eronder, kruislings, een tarwehalm en een roerschep vormen het logo van de nanobrouwers uit Elsloo. Helaas hadden ze de Kaetel te ver over hun Kop getrokken zodat ze niet onze email konden lezen, waarin we om een gesprek met de nanobrouwers vroegen.

Wat via de‘ socials’ bekend is, is dat Michael Hermans en Wesley Notten, het duo vormen dat in 2019 startte met hun eerste Kaetelkop bier, Frische Pale Ale. Hun batch van 1000 liter kreeg goede recensies in de bier pers maar toch durfden ze het niet aan om van hun tweede bier ook meteen 1000 liter te brouwen. Met 200 liter mocht hun tweede het proberen: NOX DUUSTER, een Black IPA. Dat is een zwaardere variant van de ‘ gewone’ IPA, dus meer mout, meer hop en meer alcohol. ‘Beer in a Box’, een bier site rekent de NOX DUUSTER tot het segment ‘ intens en uitdagend’. 

Ghostbusters

Intens donker van kleur is de Nox, mooi donkerbruin, bijna zwart duuster’. De lichtbruine schuimkraag ligt als een dikke wolk erboven op. Voelt zich daar prettig, want lang blijft het schuim overeind. Maar niet zo intens als kleur is de geur. Op meer geschakeerde aroma’s was gehoopt. Nu vooral (gebrande) koffie, mout, wat chocolade en een licht zoet. Meer Ghostbusters dan the Shining. 

Ook qua smaak had Nox best wat meer ‘duuster’ mogen zijn. Niet dat we graag een vleermuis in het glas proeven maar iets meer ‘spooky’ had de Nox wel mogen zijn.

Aangenaam is deze Kaetelkop zeker.  Mooie bitters, die niet over de top gaan maar een prettig mondgevoel geven, ook doordat dat kleine zoetje goed zijn best doet. De nadronk is verfrissend lang en zorgt voor een verwarmend gevoel in de maag ( handig als straks de gasprijs nog verder omhoog gaat). De NOX DUUSTER is geen bier om bang voor te zijn, hij houdt je niet uit je slaap doordat allerlei spoken ineens in je kamer opduiken. Meer een gezellige maat ’s avonds en zeker ook overdag als je bij je chocoladepunt iets te drinken zoekt.