Ommekeer in de bierwereld? Is oktober de maand van de Weizenbieren geworden? Met Dunkelweizen en Hefeweizen als de brandstof , waarop je dagenlang onvermoeid in een Lederhose en Dirndljurk kunt sjunkelen en meezingen met oude en nieuwe Duitse schlagerzangers en die ene verdwaalde Sjeng, John Tana? Het lijkt er veel op, en wie dit zou durven te betwijfelen riskeert de band Die Schlagermafia of Die Klüngelköpp op zijn dak te krijgen.

Door Ray Simoen

Met al die decibellen van ‘Jetz geht’s los’ Heiterkeit is het traditionele oktoberbier naar die plek aan de bar geduwd, waar de glaasjes verschraald bier worden neergezet. Want het bier, waar Limburg lange tijd zeker vanaf oktober zo trots op was, is toch Bockbier, of liefkozend  ‘Bockje’ genoemd? 

Bokkenollen

In Noord-Limburg hebben ze na een break door corona de ‘eredienst’ aan ‘het Bockje’ weer nieuw leven ingeblazen. Op 7 oktober werden in het Anton Pieck dorp van Limburg, Griendtsveen de wereldkampioenschappen Bokkenollen gehouden. Wie dit wil winnen moet zien dat hij of zij zo snel mogelijk met een dienblad vol glazen Bockbier een hindernisparcours weet te af te leggen van glibberige hellingen, moddersloten en andere obstakels die allemaal erop uit zijn om de deelnemers met een leeg dienblad over de finish te zien struikelen, glibberen of vallen. Lachen, gieren, brullen. En na afloop drinken uiteraard, geen pils maar Bockbier. Tachtig teams waren er afgereisd naar Griendtsveen voor de hoogmis, waarmee het Bockbier seizoen werd geopend. Heel wat sportiever  en vermoeiender dan afreizen naar Thermae 200 in ‘Bad Valkenburg’. Daar kun je een (Bock)bierbad nemen.  Zo’n bad zou heilzaam zijn. Bier is rijk aan vitamine B, anti-oxidanten en ‘actieve enzyen’. 

Foodhall

Terug naar het noorden van Limburg, waar in Venlo een bierfanaat van groot -ook fysiek-  formaat actief is. Louis Klaassen startte in 1994 met bierbrouwen. Niet enkel voor ‘de joeks’, Klaassen wilde meer dan vrienden een potje eigen brouwsel voorzetten. Samen met Jan Fleurkens en Roy Meijnen begon hij in 2012 biercafé de Klep. Daar tapte en verkocht hij tal van speciaalbieren maar bij voorkeur de steeds langere rij brouwsels van De Klep, zoals de goed lopende Paeterke serie. Vorig jaar opende deze bier-entrepeneur in het voormalige museum Bommel-Van Dam de  foodhall MOUT, waar je kunt proeven van acht verschillende keukens en  15 verschillende speciaalbieren. Elke bierbrouwer met ballen wil natuurlijk ook een Bockbier brouwen, zeker in Limburg, waar de monden in de herfst dorsten naar een ietwat zoeter bier, dat niet alleen de maag verwarmt maar ook de mond. Die moet op de 11 de van 11 de opening van het carnavalsseizoen bezingen en mee gaan praten over wie nu eens dit jaar gestrikt kan worden voor de eervolle maar doodvermoeiende job van stads – of dorpsprins. Vergeten we niet een feest? Helaas wel ja. Sint Maarten, die gooje blutsj, die eeuwen geleden zijn mantel gaf aan een arme kou lijdende arme sloeber. Laten we deze heilige in deze tijden, waar zovelen in de kou staan, vooral niet vergeten. Door bijvoorbeeld een toost uit te brengen op hem. Met een glas Sintermerte van De Klep.

Balans

Dit Bockbier van 6,8 % heeft een prachtige, diepdonkerbruine kleur. Een mooie kraag van licht bruine schuim geeft het glas een feestelijk, hartverwarmend aanzicht. Typische Bockbiergeuren: bruine suiker zoet, zacht karamel, milde koffiebitters van gebrande mout. Niks mis mee, veelbelovend allemaal. Met zijn 6,8 % is de Sintermerte een tamelijke licht bockje. Dat proef je ook duidelijk. Mild en makkelijk doordrinkbaar heeft brouwer Klaassen zijn Bockbier gemaakt. Het zoet domineert duidelijk, terwijl ‘koffiebitters’, chocoladeflinters  en op het eind een licht zuurtje hun best doen dat de  Sintermerte geen al te zoetsappige, heilige boon wordt. Dat maakt dat Sintermerte  balans te kort komt.  Hoe prettig het bier ook overkomt in neus en mond, wat meer body had dit Bockje tot een echte top Bock gemaakt. Maar wie van een vriendelijk, goedmoedig Bockbier houdt, en daar  een punt rijstevlaai met chocosnippers, een vurig ‘vlammetje’ of een hete bitterbal met lik mosterd bij neemt, ja, die gaat een heel mooi Sint Maartensfeest tegemoet op de elfde van de elfde.