MIJNGazet | pagina 7
‘Meer groente, minder vlees is noodzakelijk
voor de gezondheid, het klimaat en de aarde’
HET HOOGSTE BOD VOOR UW SCHADE- OF SLOOPAUTO
• Gratis afhalen
• Allerhande onderdelen
• Het adres voor gebruikte
(winter)banden en montage
Tel.: 046 - 452 23 61 of 06 - 537 57 977 www.autodemontage-zelissen.nl
In- en verkoop gebruikte
top-occasions
AutoMeis Vestiging Heerlen
Ganzeweide 181 | 6413 GE Heerlen
T +31 46 44 28 203
info@automeis.nl | www.automeis.nl
Wij van autobedrijf Meis-Jacqx vof vragen per direct
jonge auto’s, lichte schade geen probleem.
Direct contant geld of per bank en rdw vrijwaring
Tevens vragen wij ook bestel en vrachtauto’s.
Bel met 0654796923. U wordt teruggebeld.
Wij zijn Auto Meis
www.automeis.nl
ZELISSEN
autodemontage v.o.f.
Milieuparkweg 14
Sittard
BEWAAR
Is uw stoel of bank doorgezakt?
Deze kunnen wij opnieuw voor u opvullen.
Ook oud of beschadigd leer kunnen wij
herstellen alsof het weer nieuw is.
Tevens reinigen wij
uw stoffen of leren meubels.
www.meubelpiet.nl
06 - 82 94 47 93
buitengesloten? SNOEIEN
Wij helpen u weer
snel en veilig naar binnen!
046 - 474 70 70
info@martensbeveiligt.nl
SNOEIEN
ROOIEN VAN BOMEN
ROOIEN VAN BOMEN
SNOEIEN
ROOIEN VAN BOMEN
Verwijderen van boomstronken
Tuinonderhoud
Tuinrenovaties
Tel: 06 - 12 4 583 25
info@oversierboomverzorging.nl
Verwijderen van boomstronken
Tuinonderhoud
Tuinrenovaties
Tel: 06 - 12 4 583 25
info@oversierboomverzorging.nl
Verwijderen van boomstronken
Tuinonderhoud
Tuinrenovaties
Tel: 06 - 12 4 583 25
info@oversierboomverzorging.nl
WWW.OV E R S I E R BO O M V E R ZO RG I N G . N L
WWW.OV E R S I E R BO O M V E R ZO RG I N G . N L
WWW.OV E R S I E R BO O M V E R ZO RG I N G . N L
Vervolg voorpagina
Het is amper voor te stellen dat de geblokte,
rustig ogende kok in zijn jeugd een echt
‘batje’ was. Hij droomde er wel van om kok te
worden maar had een bloedhekel aan school
en vooral theorieboeken. ,,Op de horeca-opleiding
van de Pastoor Jacobsschool was ik
een lastpak. Niet gek, er zaten daar heel wat
lastige gastjes”, zegt hij lachend. In België
weten ze wel raad met ‘batjes’, hadden zijn
ouders vernomen. Maar zoonlief heeft het na
de open dag meteen gezien. ,,Op internaat?
En in België? Dat ga ik mooi niet doen, zei ik.”
Bekoeld van zijn woede en de angst voor het
vreemde en onbekende, besluit hij toch maar
naar de hotelschool in Hasselt te gaan. ,,Beste
keuze,” zegt hij nu. Maar in 2002 ziet hij dat
anders. ,,Een erg pittige opleiding, met heel
veel aandacht voor het aanleren van discipline.
Je werd er opgeleid tot klassiek geschoold
kok en ober. De eerste drie weken deden we
niets anders dan groentes perfect brunoise en
juliënne leren snijden. Als je iets vergat, bijvoorbeeld
een strikje omdoen als je ober was,
dan kon je de afwas doen en op je vrije woensdagmiddag
vier uur strafwerk maken.” Een
harde leerschool voor hem. ,,Vier á vijf keer
heb ik straf gehad.” Maar de kwajongen in
hem steekt af en toe toch de kop op. ,,Het was
leuk en spannend om af en toe te ontsnappen
aan de controle op het internaat en met andere
jongens op stap te gaan in de stad.”
Na vijf jaar Hasselt staat hij te popelen om te
gaan werken. ,,Ik ben geen schooltype. Theorie
is niet mijn hobby”, zegt hij onderkoeld.
Liever vogelt hij zelf alles uit en zoekt hij uit
hoe en wat hij wil koken of welk recept hij wil
bedenken en uitproberen. Na stages bij Silvester’s
en de Ophovener molen (nu de Vief
Heringe) in Sittard en Hostellerie Munten
in Weert gaat hij als kersvers gediplomeerd
kok aan de slag bij de Kolentip in Maasbracht,
waar zijn huidige zakenpartner Danny
Meyers met veel ambitie twee jaar eerder is
begonnen. De ambities van beiden komen
niet overeen met de mogelijkheden van de
oude kolentip in de haven van Maasbracht en
de wensen van de gasten -veelal passanten
en toeristen-. Ze besluiten om naar Sittard
te vertrekken waar ze in het tot restaurant
met terras omgebouwde vakwerkhuis aan de
Gruizenstraat 7 van start gaan: Danny eerst
als eigenaar-gastheer, Rik als chef-kok, die
later mede-eigenaar wordt. Nieuw pand in
een andere stad. Dat vraagt om een andere
keuken. ,,Ik heb me via zelfstudie verder ontwikkeld,
van kok, die in de klassieke Franse
school is opgeleid tot kok met een geheel
eigen stijl: Aziatische smaken in combinatie
met Nederlandse en Limburgse producten.”
Furore maakt hij met zijn zelf bedacht recept:
een voorgerecht van tartaar van paarse wortel
met ijs en schuim van mierikswortel, ponzo
vinaigrette en nori. ,,Staat al 2,5 jaar op de
kaart, gasten vind het heerlijk”. De groen-
Pompoensoep met kerrie
en kokos van Rik Opstals
chef-kok G7
Ingrediënten voor circa 4 á 5 personen:
- scheut zonnebloemolie
- 400gr pompoen in geschild en in blokjes
gesneden
- 200gr wortel geschild en gesneden
- 2 sjalotten gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 blik kokosmelk 400ml
- 6 dl kippen/groentebouillon
- 1 stengel citroengras (gekneusd)
- 1/2 eetlepel kerriepoeder (kan ook een
andere curry poeder zijn)
- 1theelepel sambal
- Potje crème fraîche
- geroosterde kokos flakes
- fijn gesneden bieslook
Bereiding:
Verhit wat zonnebloemolie in een grote
pan. Voeg de gesneden sjalot en knoflook
toe en laat een paar minuutjes aanfruiten
op niet te hoog vuur. Voeg dan de kerrie en
sambal toe en fruit nog een klein minuutje.
Doe dan de pompoen- en wortelblokjes
erbij en bak een paar minuten mee. Giet er
vervolgens de bouillon en kokosmelk bij,
samen met de gekneusde citroengras stengel.
Kook de groenten in zo’n 20 minuten
zacht en gaar. Zet dan het vuur uit en haal
de citroengras stengel eruit. Pureer het
geheel met een staafmixer.
Wil je je soep wat dunner, voeg dan wat
water of bouillon toe. Breng, als de soep
mooi glad is gemaakt met een blender, het
geheel op smaak met zout.
Garneer de soep in de soepkom af met een
lepeltje crème fraîche, enkele wat kokos
flakes en fijngesneden bieslook naar wens.
te-keuken spreekt hem steeds meer aan. Niet
dat hij zijn keuken tot een pure veggy keuken
wil maken. ,,De helft van onze gerechten is
vegetarisch, de andere helft is gelijk verdeeld
over ‘vlees’ en ‘vis’.” Zijn keuze voor meer
groente is niet alleen ingegeven door de trend
van deze tijd maar hij ziet dit als ,,een noodzaak”.
,,De horeca moet het voorbeeld geven
aan de maatschappij. Meer groente, minder
vlees is noodzakelijk voor de gezondheid, het
klimaat en de aarde.”
Ster
Geen veggy hardliner, die zijn klanten per se
wortelen, aardperen of broccoli door de strot
wil duwen, is hij. ,,Je moet het publiek ervan
weten te overtuigen dat veggy gerechten erg
lekker zijn.” Ook werkt hij er hard aan om zo
weinig mogelijk ingrediënten en voedsel te
‘verspillen’ en weg te gooien. ,,Daarom hebben
we enkel de keuze uit één menu van vijf
en zeven gangen. Kan overigens niet anders
met de bewerkelijke gerechten die we serveren.
Bij een menukaart met veel á la carte
gerechten riskeer je dat je veel moet inkopen
en ook later veel moet weggooien. We willen
verspilling tegengaan.” Doel van dit alles is
om ,,ons restaurant naar een hoger plan te
brengen.” Een Michelin ster is niet waar het
G7 duo naar streeft, zeggen ze. ,,Maar het
zou wel erg leuk zijn als we een ster krijgen.
Het is niet mijn drijfveer. Dat is toch een
vol restaurant, waar ik mijn creativiteit kan
door ontwikkelen.” Pijn doet het wel dat
ze nog niet eens vermelding in de Michelin
gids hebben gekregen. Daar kunnen, hoe
mooi ook, de 14 punten, die het duo kreeg in
de Gault Millau gids nog niet tegenop. Een
Michelinster zou ook voor Sittard mooi zijn,
geeft G7’s chef-kok aan. ,,De stad wordt dan
interessanter voor toeristen, die van eten op
niveau houden.” Nu is de stad volgens deze
Zittesje sjnaak (,,wel in het Geleense ziekenhuis
geboren, maar houdt dat stil”) nog
steeds een plaats van ‘de makkelijke hapjes’.
,,Er zou wat meer variatie mogen komen in de
gerechten. Nu is er iets te weinig verrassing
”, zegt hij voorzichtig. Zelf gaat hij graat eten
bij L’Atelier in Gulpen. ,,Heel mooi niveau en
ook na het behalen van de terecht verkregen
Michelin ster nog altijd zeer toegankelijk qua
prijzen. Mooi voorbeeld om na te streven.”
Rik in het historisch Gruizenkerkje. Foto Françoise Petersen.
/www.autodemontage-zelissen.nl
/www.automeis.nl
/www.automeis.nl
/www.meubelpiet.nl
/WWW.OV
/WWW.OV
/WWW.OV
link
link
link
link
link