MIJNGazet | pagina 2
DÉ ELEKTRONICA DISCOUNTER
WIJ VIEREN FEEST!
WARMTEPOMPDROGER
DV80T5220TW
ONLINE 779,-
649,-
✓ 8 kilo
✓ OptimalDry
✓ 9 kilo | 1400 toeren
✓ Automatisch doseren
WASMACHINE
WW90T534ATW
ONLINE 649,-
529,-
KOEL - VRIES
COMBINATIE
RB34C670DWW/EF
✓ 230 liter koelen
✓ 114 liter vriezen
✓ 4 legplateaus
✓ 1 vershoudlade
185 cm
ONLINE 679,-
599,-
NO FROST
TAFELMODEL
VRIEZER
VV655WIT
✓ 91 liter
✓ 4 vrieslades
85 cm
ONLINE 279,-
249,-
INBOUW
VAATWASSER
SN63HX00BN
✓ 12 couverts
✓ 44 dB
✓ Infolight
ONLINE 849,-
690,-
4K UHD LED TV
UE43AU7090
ONLINE 729,-
599,-
43’’
ONLINE 379,-
359,-
✓ Tizen™ Smart TV
✓ 50 Hz
4K UHD LED TV
LED-658UHD
✓ Android smart TV
✓ 50 Hz
65’’
DOLCE GUSTO
KOFFIEMACHINE
MINIME KP123B
✓ 0,8 liter waterreservoir
✓ 7 kopgroottes
ONLINE 69,-
45,-
PAVILION LAPTOP
15-EG235OND
✓ Intel i5 processor
✓ 8 GB werkgeheugen
✓ 512 GB opslag
OP=OP
15,6’’
ONLINE ONLINE
699,-
599,-
TOETSENBORDVERLICHTING
BANG & OLUFSEN SPEAKERS
WWW.BOXXER.NL
Deze aanbiedingen zijn geldig van 2 t/m 15 oktober 2023 zolang
de voorraad strekt. Afbeeldingen kunnen afwijken, druk- en
zetfouten voorbehouden. Meeneemprijzen zijn enkel geldig
in de fysieke winkels.
ECHT URSULINENSTRAAT 18
046 - 888 6542
GELEEN
SALMSTRAAT 66A
046 - 888 6542
Stad van massa is kassa
en café kabaal
Door Ray Simoen
Zo’n 170 cafés telde Sittard een eeuw geleden.
Vooral veel kleine kroegen en huiscafés. Vaak
als nevenactiviteit van middenstanders, die
een extra cent goed konden gebruiken. Zo
had je kappers met een café, slagers die net zo
bedreven waren in het slachten van een varken
als het aanslaan van een vat en meubelmakers,
die zelf de stoelen in elkaar zetten voor hun
kroegje. Tegenwoordig heet dat ‘blurring’ maar
het komt op hetzelfde neer: klanten aantrekken
door ze een glas bier te serveren naast het
verkopen van een nieuw kapsel, een dikke
worst of een zwaar houten dressoir. Horeca als
belangrijke bron van inkomsten voor een kwakkelende
middenstand in een zelf ook voortsukkelende
stad.
Spareribs
Zoveel cafés als 100 jaar geleden heeft Sittard
nu niet meer. Maar het lijkt erop dat die oude
tijden van weleer langzaamaan aan het terugkomen
zijn. Het aantal horeca-etablissementen
is aanzienlijk. Zie de markt, waar eetcafés en
restaurants over elkaar tuimelen en loop door
de aanloopstraten naar de mark waar je om
de haverklap een terras of hoekje ziet, waar je
verleid wordt een licht opkomende honger- en
dorstklop tegen te gaan.
Als het aan het gemeentebestuur ligt blijft het
hier niet bij. Want aan modewinkels en verkooppunten
van ‘luxe spullen’ is er totaal geen
gebrek. In de afgelopen jaren zijn er maar liefst
88 van deze winkels gesloten in Sittard. En
ook geen winkels meer in ‘de dagelijkse sector’
zoals supermarkten. Daarvan zijn er al veel te
veel, meldt de nieuwe Detailhandelsvisie van
de drie gemeentes in de Westelijke Mijnstreek.
Wat dan wel in deze sterk vergrijzende stad
met een bevolking waarvan het gemiddelde
ook nog lager is dan dat van Nederland? Nog
maar een blik horeca opentrekken is de mening
van de gemeente, want dat is goed om het
toerisme naar de oude binnenstad te promoten.
Maar hebben we daar al niet veel van, van
horeca-vestigingen en ook nog veel dezelfde?
Spareribs, saté, zuurvleisj, tosti Hawaï, biefstuk
met friet en champignons, broodje Gezond en
salade niçoise, je kunt het overal eten.
Horeca schijnt nodig te zijn om de hordes toeristen,
die worden verwacht, te behagen. Zeker
na de hoge kijkcijfers, die de live uitzending van
‘Dagboek van een Herdershond’ behaalde. In
‘de Herdershond’ kregen de kijken romantische
plaatje voorgeschoteld van het Kloosterplein
en omgeving. Waar de sfeer van de jaren 1920,
waarin kapelaan Erik Odekerke op zijn fiets
rondreed, nog altijd tastbaar was. Toeristen
hongeren naar romantiek, en hebben een onlesbare
dorst naar wat ze van tv kennen. Unieke
kans voor Sittard, denkt het gemeentebestuur
om de serene rust van dit plein in te ruilen
voor het geroezemoes en kabaal van toeristen,
die hun broodje ‘Herdershond’, hun vlaaipunt
‘Bonhomme’, en hun abdijbiertje “Kapelaan
Odekerken’ zitten te genieten.
Oase
Moet dat wel allemaal? vroeg Peter Vossen van
de Vereniging Sittards Verleden zich meteen
hardop af. Hij wil het decor van de Herdershond,
het Kloosterplein, zijn rust gunnen en
authentieke karakter laten behouden. Mooie
gedachte. Van de binnenstad een groot horeca
lint maken, is nogal eentonig. Een oase
van lawaaistilte tussen de Ligne en de Markt
zou best aardig zijn. Maar alleen oude stenen,
een paar zwijgende monumenten en een zwart
geroet beeld van troubadour Jo Ehrens is zelfs
voor stilte-liefhebbers doods.
Het kan allemaal creatiever en levendiger.
Gemeente heeft een plan voor dit fraaie Kloosterkwartier:
meer groen, kleinschalige culturele
evenementen in combinatie met… uiteraard
horeca. Mooi plan maar waarom moet er altijd
een tapkraan voor bier en wijn bij terwijl om
de hoek op de Markt het daarvan wemelt?
Waarom domineert de gedachte dat er zonder
nog meer horeca in deze stad geen levendigheid
en geen ambiance meer is?
Decibellen
Maak van het Kloosterkwartier een plein, waar
kleinkunst en andere creatieve initiatieven van
burgers een plek kunnen krijgen, zoals een
boekenbeurs, een antiekmarkt, een plek waar
burgers hun hobby kunnen demonstreren of
een speakerscorner, waar ieder in het openbaar
zijn zegje kan doen en een act kan opvoeren.
Geen prioriteit aan de tapkraan, want dan moet
een singersongwriter, een cabaretier, een duo
van luisterliedjes of een orkest dat het niet
moet hebben van de hoeveelheid decibellen,
steeds maar zien dat zij boven het kabaal van de
tapkraantijgers kunnen komen.
Zal nog een fikse klus worden omdat gemeente
en horeca graag ‘greutsj’ zijn op grote tenten en
markten met hordes mensen. Kleinschaligheid
en kleinkunst. Dat ligt lastiger voor de plannensmeders
en beleidsmaker met de ‘massa
is kassa’ bril op, die ze maar moeilijk kunnen
afzetten.
Vierde plek op NK Parketleggen
voor Aron van Rademakers Parket
In september nam
Rademakers Parket
weer deel aan het
Nederlands Kampioenschap
Parketleggen.
In het verleden
stonden parketteurs
van het Geleens
bedrijf menigmaal
op de hoogste trede
van het podium. Er
werden diverse bekers
mee naar huis
genomen.
Ger Rademakers:
“Klopt. Ik ben blij
dat een medewerker
van ons, Aron, heeft
meegedaan in de
aspirant-klasse. Het
was zijn eerste keer,
maar hij heeft toch
maar mooi beslag
weten te leggen op
de vierde plek. We
zijn er in ieder geval
weer bij”.
Op de foto tonen
Ger en Aron het
werkstuk dat goed
was voor deze prima
klassering.