MIJNGazet | pagina 9
Café De Knert in Holtum: populair
eethuis met zelf bereid comfortfood
Marleen kookt favoriete schotels, Harrie serveert verse flauwekul Foto Françoise Petersen
Beitel 90, HEERLEN
HET HOOGSTE BOD VOOR UW SCHADE- OF SLOOPAUTO
• Gratis afhalen
• Allerhande onderdelen
• Het adres voor gebruikte
(winter)banden en montage
ZELISSEN
autodemontage v.o.f.
Milieuparkweg 14
Sittard
Tel.: 046 - 452 23 61 of 06 - 537 57 977 www.autodemontage-zelissen.nl
Haar keuken is iets groter dan een flinke
meterkast, waar ze op slechts twee
pitten al haar gerechten bereidt. Maar
uit Duitsland komen ze speciaal naar
café de Knert in Holtum voor de schnitzels
van kokkin Marleen Seelen. Alle
Knert comfortfood als satés, biefstukken
en visspiesen worden geserveerd
door haar man, Harrie. Altijd met
een dot verse flauwekul en een extra
schep geouwehoer. ,,Mensen willen
naast goed eten ook eens goed kunnen
lachen.”
Door Ray Simoen
In hun huiskamer hangt een portret van
Harrie met het lijf van een ezel, in hun café
kom je een beeld van dit balkende beest tegen.
,,En ze zeggen ook vaak ‘stomme ezel’ tegen
me,” zegt Harrie ginnegappend. Serieus voegt
Marleen eraan toe: ,,We hebben in Holtum
lange tijd café d’n Aezel gehad.” Harrie knikt
instemmend. ,,Ze noemen me hier in het dorp
nog vaak ‘de echte ezel’.”
Het grijze, ia-roepende dier loopt al een lange
tijd mee in het meer dan 40 jaar omvattende
horeca-bestaan van Marleen en Harrie
Seelen. Wanneer hij op 14-jarige leeftijd
school verruilt voor de frituur van Vic Smeets
in zijn geboorteplaats Sittard begint Harrie
erna in Berg aan de Maascafetaria ’t Aezelke
en nadien lunchroom El Borrico (Spaans voor
ezel) in Grevenbicht. ,,Tussendoor heb ik
nog een frituur in Einighausen, het Gemeenschapshuis
in het Limbrichterveld en café de
Sport in Obbicht gehad, totdat ik in Holtum
met café D’n Aezel begon. Altijd alles samen
met Marleen.”
Konijn
Als ze tien jaar geleden het voormalige café
‘Schreuders’ kunnen overnemen verlaten ze
hun ‘Aezel’ op de markt in Holtum en gaan
op zoek naar een nieuwe naam voor hun café,
net om de hoek van de markt. Daar willen ze
naast bier en fris ook broodjes, gerechten en
complete maaltijden serveren. In de nabije
omgeving zijn een aantal grote bedrijven als
VDL, die tussen de middag of later een warme
hap of een broodje willen. Met bier tappen
alleen valt steeds moeilijker een boterham
te verdienen. ,,Ik vroeg aan mijn gasten in
het café altijd: ‘Weet je wat een knert is?’”,
zegt Harrie. Aan de verbaasd kijkende gasten
antwoordde hij dan met een knipoog. ,,Een
konijn met een gewei.” Zijn zoon vindt Knert
een prima naam voor de nieuwe zaak: kort,
kernachtig en nieuwsgierig makend. De naam
is er snel, maar een kok? ,,Lastig te vinden.
En als je er een vindt is hij peperduur.” Met
tegenzin gaat Marleen dan de keuken in.
,,Koken is geen hobby van me. Ik had totaal
geen trek om de keuken in te gaan en voor
gasten te gaan koken. Ik was doodsbenauwd
dat het niet goed zou zijn”, geeft Marleen aan.
,,In het begin had ik het liefst dat de gasten
alleen doorbakken biefstuk bestelden.” Harrie
glimlacht; ,,In het begin hadden we een klokje
naast het fornuis staan. Dan konden we zien
hoe lang de biefstuk had gebakken en wanneer
hij goed was voor mensen die hem saignant,
bleu of á point wilden. Maar dat is nu
niet meer nodig.” Haar weerzin om de keuken
in te gaan wordt ingegeven door haar faalangst,
geeft ze aan. Het succes van haar met
angst en beven gebakken biefstukken maakt
dat ze haar schroom verliest. ,,Ik ben heel
wat keren de keuken in gelopen om haar de
complimenten van de gasten over te brengen,”
zegt Harrie met een zucht. Harrie zorgt er ook
voor dat Marleen niet van de kook raakt als
het terras bij hun zaak ineens volloopt met
hongerige gasten. ,,Ik breng dan de bestelbonnen
niet ineens maar per keer twee of drie
stuks.” Maar Marleen heeft die bescherming
niet echt nodig. ,,Ik gebruik maar twee van de
zes pitten. Daarmee kan ik alles aan. Ik kan
me goed focussen en onthoud meteen welke
gerechten worden gevraagd.” Wanneer de
gerechten worden bereid, vermaakt Harrie de
wachtende gasten met geintjes en ,,wat geouwehoer
en verse flauwekul. Mensen willen
naast lekker eten ook eens lekker lachen”. Zo
snijdt het mes aan twee kanten: Marleen voelt
zich niet opgejaagd en de gasten wachten ontspannen
op hun bestelling. Langzamerhand
krijgt Marleen er ook meer en meer plezier
in om nieuwe gerechten met eigen sausen te
bedenken.
Michelin
Rijk worden ze niet van hun alom geprezen
comfort food en specialiteiten, zoals hun saté,
schnitzel en visspies van kabeljauwhaas. ,,We
willen vriendelijk geprijsde gerechten aanbieden.
Velen klagen wel dat ze hogere prijzen
moeten vragen, maar meestal zijn dat horeca
lui, die de dikke meneer met een nog dikkere
auto willen uithangen. Zeg nu zelf, 9,75 euro
voor een kinderfriet me frikandel, dat is toch
belachelijk?”
Geen pakjes- en zakjessauzen wil het duo.
,,We maken alles zelf. De paneermix voor
onze schnitzels, en uiteraard ook de saus voor
de saté, die Marleen zelf heeft bedacht.” Marleen
voegt eraan toe. ,,Elke schnitzel paneren
we zelf.” De Knert schnitzels zijn volgens Harrie
een ster waard. ,,Dat ze nog geen ster heeft
gekregen komt doordat ik haar nog niet heb
aangemeld,” zegt hij met een knipoog. Haar
schnitzels hebben wel al de waardering gekregen
van een oud-Michelin inspecteur. ,,’Als
hij nog inspecteur was geweest, hadden we
zeker een ster gekregen voor onze schnitzels’,
zei hij tegen Marleen.” Maar ze koken niet om
een ster te winnen, geven ze aan. ,,Toch zou
een sterretje wel leuk zijn, al is het maar zo’n
flikkersterretje”, grapt Harrie.
Alle grappen en grollen verdwijnen ineens
naar de achtergrond als corona in december
2019 de deuren van de horeca op slot draait.
Een ,,giga klap”, zeggen ze beiden. ,,Toen
Rutte om 18.00 uur zei dat de horeca meteen
op slot moest, zei ik tegen onze gasten dat ze
rustig hun bord konden leegeten want van
paniek wordt een mens nog zieker.” Meteen
zijn ze begonnen met afhaalmaaltijden. ,,Die
hebben ons gered, samen met de meisjes die
ons kwamen helpen om de bestelde afhaalmaaltijden
op tijd klaar te hebben.”
Wereldburger
Een hoge prijs hebben ze wel daarvoor betaald.
,,Al ons spaargeld hebben we moeten
aanspreken om te kunnen overleven. We
wilden geen schuld bij de belasting.” Later
krijgt ook hun gezondheid door de opgelopen
stress een knauw. ,,Hart en adem spelen me
parten. Halve Harrie noemen ze me al.” En
in 2023 krijgt Marleen plots last van flinke
evenwichtsstoornissen. Harrie kan alleen
saté’s en schnitzels bereiden, dus dat schiet
niet op met een kaart met meerdere gerechten
en specialiteiten. Nadat ze drie weekjes rust
heeft genomen, raapt Marleen zich bijeen
en gaat ze haar keuken weer in. ,,Het moest,
we hadden geen personeel. En we zijn kleine
zelfstandigen dus dan moet je wel”, merkt ze
nuchter op.
De pensioengerechtigde leeftijd nadert intussen,
en wat dan? ,,De Knert staat al een tijdje
te koop, maar er is momenteel weinig animo
om een horecazaak over te nemen”, geeft
Harrie aan. Maar desondanks willen Marleen
en haar ‘halve Harrie’ nog van geen ophouden
weten. ,,We zijn wel niet meer zo vief als vroeger,
toen we het café nog hadden. We pasten
toen op de kinderen van gasten wanneer die
eens wilden doorzakken, en we brachten de
kinderen nadien ook nog naar huis terug. We
zijn geen mensen om thuis op een stoel te
gaan zitten”, zegt Marleen. Ze zitten nog vol
plannen bovendien. ,,We zijn pas begonnen
met ons hamburgermenu, ‘Wereldburger’.
Knetterlekker, net als alles in de Knert”, zegt
Harrie glimlachend.
/www.autodemontage-zelissen.nl