MIJNGazet | pagina 7
Jeanne Gielkens- Kallen, geboren
op de Ophovenerhof in 1925, legt
uit: Hoe melk je een koe?
‘We molken onze 15 koeien met de hand
tot de eerste melkmachine kwam. Mijn
moeder was snel, zij molk met vochtige
Tips, suggesties of vragen voor de
gemeenteraad?
Ik hoor het graag van u!
Maud Schenk
raadslid.schenk-hermans@sittard-geleen.nl
Roma Ristaurante - Pizzeria
AANBIEDING
PIZZA –– PIZZA –– PIZZA
3 kopen = 2 betalen!!!
Maandag t/m vrijdag, keuze uit 49 verschillende
soorten. Pizza 24 cm of 29 cm doorsnee,
met uitzondering van Calzone.
Aambieding geldt niet op feestdagen.
De aanbieding is geldig voor alle gerechten op ons
menu, speciale wensen worden apart berekend.
facebook.com/tueddern.pizzeriaroma
Tel.: +49 (0) 24 56 - 50 77 94 of -95
Sittarder Str. 15 · 52538 Selfkant-Tüddern
Openingstijden Ma. t/m za. 16.00-22.00 uur
Dinsdag rustdag · Zondag en feestdagen 15.00-22.00 uur
handen (= met melk nat gemaakte
handen). Mijn zus Agnes en ik, wij
melkten het liefst met droge handen en
waren langzamer. Tussendoor brachten
wij de melk naar de zie bovenop de
melkbus, om de melk te zeven. Tijdens
het melken oefenden we de liedjes van
ons jongerenkoor. Agnes zong tijdens
kerkdiensten wel eens solo, bijvoorbeeld
Het Magnifi cat. Ook moeder had
een goede stem en zong met ons mee in
de stal.
Geregeld was er een cursus melken op de Ophovenerhof.
Er waren gemiddeld zo’n 12 cursisten.
De cursus duurde een paar weken en
werd afgesloten met een examen en certifi caat.
We leerden van instructeur Pierre Hermans
hoe je het best onder de koe kon zitten: Met je
rechterschouder ertegenaan. De eerste stralen
moest je opvangen in een beker, om die
verse melk te controleren. Er mochten geen
vlokken in zitten, want dan was de koe ziek. Er
bestonden nog geen antibiotica. Als een koe
ziek was, moest je de uier afspuiten met water
en haar diverse keren melken. Aan de melk
kon je zien op welk moment de koe beter was.
De vlokkenmelk mocht je trouwens niet op de
grond gooien, vanwege de bacteriën.
Een bij ons geboren kalfje kreeg 3 maanden
melk. In het begin maar 1 à 2 liter per dag,
want de kalverenmaag moest wennen. Kreeg
het meer dan het op kon, dan was zo’n kalfje
enige tijd ‘afgemeld’, oftewel te verzadigd. De
bies (= moedermelk) mocht je niet gebruiken
voor consumptie. Na 10 keer de koe melken
was het geen bies meer. In een pannetje
kookten we de bies als proef. Als de melk niet
omging, was hij goed en kon je de melk weer
naar de melkfabriek sturen.
BEWAAR
Door Wim Kallen
is uw huis veilig?
Vraag een gecertificeerde
safety check aan!
046 - 474 70 70
info@martensbeveiligt.nl
De koeien liepen vanuit de huisweide over ’t
gout naar hun plaats in de stal. Bij het naar
buiten gaan, werden ze op de mèshoup vastgehouden,
anders had je de hele opgang en poort
vol koeienstront.
De melkbussen werden door mijn zus Agnes
gespoeld en geschrobd. Dat deed ze graag en
goed. De bussen van 25 liter werden door ons
tweeën in de waterbak gezet. Met een ijzeren
steel, met een ring beneden, werd door de
warme melk geroerd om hem te koelen. De
ochtendmelk hoefde je niet te koelen, die werd
om 07.30 uur opgehaald. We zetten de bussen
aan de straat met een karretje of het juk. Een
volle bus pakte je zo op: Het binnenste handvat
pakte je met je handen, de buitenkant van
de melkbus hing je aan het juk. De melkrijder
begon op de Windraak en reed dan naar de
Leyenbroekerweg. Op de Molenweg stopte hij
bij ons, bij Haarden, Bronnenberg en Krekels.
In de Dorpsstraat stonden melkbussen bij
Donners en bij het Gulicks Hoes stonden die
van Mil Kusters.
Onze overburen uit de Ophovenermolen kwamen
bij ons verse melk halen. Ook uit de sjtad
kwamen klanten mit de fi ts euver de sjteine
sjloes. Men leverde 1 of 2 schone fl essen in, die
wij weer afvulden voor de volgende dag.
Thuis werd veel melk gebruikt. Moeder maakte
havermoutpap, griesmeelpap, sjlemp, of
chocoladepap. Zaterdagavond werd pudding
gemaakt van cacao, vanillestaafjes, of van karamel
(zachtjes gebrande suiker). De pudding
was voor zondag. Het vel werd op prijs gesteld,
daar was zelfs ‘ruzie’ over. Er werd bij verjaardagen
én naamdagen in een grote ketel cacao
gemaakt van Van Houten. Met een beschuit
om te soppen.
Elke dag bracht ik een witte geëmailleerde kan
met 3 liter melk bij de zusters Ursulinen in de
meisjesschool aan de overkant. De zusters waren
de leerkrachten en zij bleven in de pauze
over op school. Zij gingen elke dag ’s avonds
terug naar hun klooster aan de Oude Markt.
Voor de melk werd niet betaald, die melk voor
de zusters was elke dag onze goede daad.’
Meer is te lezen op de Facebookpagina ‘Kallen
Ophovenerhof’.
Jeanne tijdens de melkles.
Opbrengsten Glazen Huis
Geleen worden goed ingezet
Quartier Chic by Graaf Huyn is de naam
van de Pop-up galastore die vrijdag 8 maart
werd geopend in het schoolgebouw aan de
Jos Klijnenlaan in Geleen. De Pop-up store is
mede tot stand gekomen door de Stichting Ik
Doe Mee!, het goede doel van het Glazen Huis
in Geleen, editie 2023. Jongeren die, om wat
voor een reden dan ook, zelf niet de fi nanciële
mogelijkheden hebben om galakleding en
accessoires te kopen, kunnen dus binnenkort
terecht bij Quartier Chic by Graaf Huyn. Zo
hoeft geen enkele leerling meer het schoolverlaters
gala te missen.
In december werd er tijdens de vierde editie
van het Glazen Huis in Geleen maar liefst
€22.175 opgehaald voor de Stichting Ik Doe
Mee! Met het geld dat is opgehaald kan de
stichting veel wensen van kinderen die leven
in armoede in vervulling laten gaan. Ook
worden nieuwe projecten op touw gezet, zoals
bijvoorbeeld de Pop-up galastore in het Graaf
Huyn College. Op de middelbare school in
Geleen leeft 20% van de leerlingen rondom de
armoedegrens. Van de, in totaal 300 eindexamenkandidaten,
komt dit neer op zo’n 60
leerlingen.
Full experience
Een schoolverlaters gala is een bijzondere
gebeurtenis in het leven van een middelbare
scholier. Helaas gebeurt het nog té vaak dat
jongeren, om fi nanciële redenen, niet kunnen
deelnemen aan het gala. Leerlingen die een
jurk, pak of andere attributen willen lenen,
kunnen een afspraak maken en samen met
familieleden of vrienden komen passen en uitkiezen.
“Zo zorgen we voor een full experience
voor de jongeren”, aldus Caroline Hamersma,
voorzitter van Stichting Ik Doe Mee!
Samenwerken
Stichting Ik Doe Mee! zet zich in voor kinderen
en jongeren uit de gemeente Sittard-Geleen
die leven in armoede. De stichting doet
dat door wensen van deze kinderen, gericht
op meedoen aan het sociale leven, in vervulling
te laten gaan. De samenwerking met het
Graaf Huyn College ontstond toen de wens
voor een galabank werd uitgesproken. Stichting
Ik Doe Mee!, Graaf Huyn College Geleen
en diverse gulle sponsoren zorgden er uiteindelijk
samen voor dat de galabank er kwam.
De Pop-up galastore is vanaf nu geopend.
Leerlingen die iets uit de galastore kunnen
gebruiken kunnen een afspraak maken.
Vrouwenvereniging
verkoopt paaseitjes
Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk komen
de leden van de Vrouwenvereniging in
het kerkdorp Buchten in de aanloop naar
Pasen bij u langs om paaseitjes te verkopen.
Op maandag 11 en dinsdag 12 maart
maken ze een rondgang door het dorp.
Door deze activiteit te steunen, steunt u de
vereniging.
/tueddern.pizzeriaroma
link
link