De bekende Broeksittardenaar Sjohn Smeets ontvangt dit jaar de ‘Ziepesjprènger’, de jaarlijkse onderscheiding van culturele vereniging ‘De Mander’ voor personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de Sittardse gemeenschap en voor het behoud van de eigenheid en cultuur van Sittard.

Sjohn Smeets heeft de prijs volgens De Mander verdiend voor zijn niet aflatende creativiteit en inzet o.a. in de carnavals- en schutterswereld. Zo zit hij als ruim 50 jaar bij Schutterij St. Lambertus in Broeksittard. Ook is hij oprichter en kartrekker bij de Sjnaake waarvoor hij vrijwel alle carnavalswagens ontwerpt en mee bouwt. Van zijn hobby, het maken van hoeden en kostuums van foam heeft hij inmiddels zijn beroep gemaakt. Sjohn Smeets is een schier onuitputbare bron van ideeën. Zo heeft hij aan de wieg gestaan van schuttersfeesten, wielerwedstrijden, het weer in leven roepen van kindertradities alsmede de Oktoberfeestparade. Voorts is hij een begenadigd en succesvol schrijver van carnavals schlagers. 

Sjohn Smeets is maatschappelijk bewogen en hij zet zich in voor het welzijn van, de gemeenschap. Mensen kunnen altijd en beroep op hem doen.  Sinds vorig jaar zit Sjohn voor het CDA in de gemeenteraad, alwaar hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Culturele vereniging ‘De Mander’ vindt dat Sjohn Smeets zich met recht een cultuurdrager voor het sociale en culturele leven in Sittard mag noemen. Als blijk van grote waardering voor zijn persoonlijke inzet op deze gebieden heeft ‘De Mander’ besloten Sjohn te onderscheiden met de ‘Ziepesjprènger’. 

‘De Ziepesjprènger’ is een typisch Sittards krentenbrood in de vorm van een pop. Het werd en wordt traditioneel cadeau gedaan in de Sinterklaastijd en bij feestelijke gelegenheden zoals een 50ste verjaardag . De gelijknamige jaarlijkse culturele onderscheiding is een initiatief van vereniging De Mander, die zich inzet voor ‘insjtandjhauwting van auw tradisies en gouw dènger in Zitterd’. 

Bij de feestelijk omlijste uitreiking van de Ziepesjprènger is op vrijdag 4 november om 19.30 uur in het Mariapark aan de Oude Markt in Sittard.