8000 bezoekers zorgen voor fenomenale eerste editie van cultuurfestival Spectaculo

Afgelopen weekend vond de eerste editie van cultuurfestival Spectaculo plaats. Met 8000 bezoekers verdeeld over drie dagen is het met recht een succes te noemen. Gedurende het festival werden bezoekers verrast met cabaret, toneel, muziek, zang, theater, kunst en nog veel meer spektakel.

Op vrijdagavond werd het festival groots geopend met de Nederlandse première van Pedaleando Hacia el Cielo van Theater Tol. Maar liefst 4000 bezoekers kwamen naar de Markt in Geleen om van dit luchttheater te genieten. Naast deze première, speelden nog 8 gezelschappen hun voorstelling tijdens Spectaculo voor het eerst. Veel van deze voorstellingen waren onderdeel van de programmering van Geleen on Stage, dat jong talent een podium biedt om hun talent tentoon te stellen.

“Ik vond het weekend fenomenaal met zoveel verschillende acts en sublieme voorstellingen,” zegt zakelijk leider Wouter Ramakers. “We zijn echt trots op wat we in deze korte tijd hebben neergezet. Dit had ook zeker niet gekund zonder alle steun van de betrokken ondernemers, sponsoren en natuurlijk vrijwilligers.”

Première Vote van Club Lam

Een van de premières die veel bekijks trok was Vote van Club Lam. Marloes IJpelaar vertolkte haar rol als Elise Spauwen vol overgave. Vote vertelt het tragikomische verhaal van Elise Spauwen, de eerste vrouw in Nederland die gebruik heeft gemaakt van actieve stemrecht. Haar activistische daad in Gronsveld is vergeten in de geschiedenis, zelfs haar wikipedia pagina is verwijderd. Ze hoort de nieuwsberichten uit het verre Holland en droomt ervan zich aan te sluiten bij vrouwen als Aletta Jacobs en Drucker, maar Elise moet als vrouw van de burgemeester aan bepaalde etiketten en verwachtingen voldoen. Ze wil zich losbreken van haar keurslijf en vechten voor waar zij in gelooft: iedereen is gelijk. Club Lam speelt nog op diverse podia door het land.

Over cultuurfestival Spectaculo

Van 16 tot en met 18 juni vormde Geleen het podium voor het gratis cultuurfestival Spectaculo. Met maar liefst 125 voorstellingen van 60 internationale, nationale en regionale gezelschappen op meer dan 20 verschillende locaties in de stad, was het met recht een spektakel te noemen. Cultuurfestival Spectaculo is een kunst- en cultuurfestival voor jong en oud. Gedurende het weekend vonden in en rondom de binnenstad voorstellingen plaats van cabaretiers, spoken word-artiesten, (one-man-) bands, performers, clowns, vuurspuwers, toneelverenigingen, zangkoren, theatermakers, beeldend kunstenaars en nog veel meer. Het festival was geheel gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie over het programma op www.spectaculo.nl.

 

Foto Marc van Canneyet

2023-07-05T07:37:19+00:00

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Ga naar de bovenkant