Steve op den Camp is al jaren woonachtig in Sittard en is sinds 18 april 2018 voorzitter van de zaate hermenie Hou Op Die Kis oet Zitterd.

Door Bert Wassenberg

In oktober 2023 staat een matinee op de kalender. Waar moeten we naar toe komen en waarom?

Eind september hebben wij een feest weekend gepland i.v.m. ons 4×11-jarig bestaan. Op zondagmiddag 1 oktober is een matinee gepland van 14.00 tot 19.00 uur in het Mariapark aan de Oude Markt te Sittard. Diverse artiesten geven acte de présence, waaronder de Kapel Jonge Klaore uit Nieuwstadt, RonnyRon, de Haselnussbuam, Eveline Moonen (Duitse schlagers) en Mesjieu Wally. Uiteraard gaan wij zelf ook een paar nummers ten gehore brengen. De entree is gratis.

In 1979 is de kapel opgericht. Was er een bijzondere aanleiding of was dat gewoon erg populair in die tijd?

De aanleiding was en is nog steeds, met een leuk gezelschap, muziek maken in een ontspannen en gezellige sfeer. De kapel is destijds spontaan opgericht door een aantal vrienden in het beroemde uitgaanscafé van destijds ’t Kelderde aan de Rijksweg in Sittard.

Geeft het een kick om voorzitter te zijn van deze vereniging?

De kick is steeds weer mensen/ muzikanten met gemengde ideeën en idealen dezelfde richting in te krijgen. Vergaderingen zijn hét moment om iedereen op de hoogte te brengen van situaties en veranderingen. Zeker als voorzitter is dit de ideale gelegenheid om een doel, opdracht of taak tot een succes te maken. Iedere meeting heeft bijna een ander doel en door hier goed op in te spelen, kom je tot een next level en dat helpt de stappen zetten in opzet van het geheel.

Hoe ga je om met teleurstellingen of zijn die er nog niet geweest?

Teleurstellingen kent iedereen weleens. Maar door je mentale kracht te leren vergroten, maak je van teleurstellende situaties een uitdaging die je dichter bij je doelen brengt en je assertiviteit vergroot. Helaas zijn er in deze 44 jaar ook diverse kapelleden of hun partner overleden. Het voelt goed dit leed als vereniging te delen. Dit werd vooral duidelijk bij het overlijden van een van onze oprichters Nico Wilms tijdens de coronaperiode. We hebben daardoor als kapel geen waardig afscheid van hem kunnen nemen. Dat blijft een gemis.

Wat is je ultieme voorzittersmoment tot nu toe geweest? 

Ik heb niet echt een voorbeeld van een ultiem moment. Als voorzitter speel je bij bestuursvergaderingen een cruciale rol. Je moet ervoor zorgen dat het bestuur besluiten neemt waarbij het belang van de kapel voorop staat. Een belangrijk moment is wel dat we dit jaar een officiële vereniging worden.  

Voor welke voorzitter heb je bewondering?

Ik heb niet echt een uitgesproken favoriet, maar ik heb grote bewondering voor mensen met toewijding en inzet voor een zaak.  

Hoe ziet het jaar er voor jullie in grote lijnen uit?

Buiten wat incidentele activiteiten, beginnen de jaarlijks terugkomende activiteiten van onze kapel met het spelen tijdens diverse Vasteloavend zittingen, gevolgd door het spelen bij Sterrekroos, de Kènjeropttocht, Auwtwieverbal, Grote Optocht en Tröötte-konkoer. Dit combineren we met bezoeken aan bejaardenhuizen en het Appelsienesjmiete. Verder zijn we natuurlijk tijdens de Vasteloavend te vinden in diverse Zittesje cafees waar we onze muziek ten gehore brengen. Met Hauf Vaste, spelen we sinds jaar en dag in Maaseik. Hierna spelen we nog tijdens de Kennedy mars en hebben we een jaarlijks Kapel treffen met een aantal bevriende kapellen uit Sittard en daarbuiten. Ook hebben we jaarlijks onze eigen kapel-dag met leden en partners. Uiteraard spelen we ook tijdens de Oktoberfeesten diverse dagen op verschillende locaties. Ook aan evenementen uit het verleden hebben we fantastische herinneringen, zoals onze uitstapjes naar Parijs, een TV optreden in 2004, de bourgondische avonden in de Remigiushoeve, Kienkonzaer in Beek (dat dit jaar weer na lange afwezigheid heeft plaatsgevonden) en de optochten in Brunssum.

Hebben jullie voldoende leden? Hoe komen jullie aan leden? 

Ledenwerving gaat van mond tot mondreclame. Leden hebben we nooit genoeg, verjonging is dan ook een van onze doelstellingen, mede om oude tradities van de Zittesje Vasteloavend te kunnen voortzetten. We zijn erg blij dat we dit laatste jaar een 8-tal jeugdige leden erbij hebben gekregen, welke een welkome aanvulling zijn en zij voelen zich al thuis binnen de groep. Maar ook ouderen zijn van harte welkom, momenteel zijn we met 26 leden, geïnteresseerden kunnen zich dan ook aanmelden via info@houopdiekis.nl. 

Ergens heb ik gelezen dat de kapel alleen uit mannen bestaat? Hoe lang nog?

Klopt, 42 jaar heeft dit standpunt standgehouden, ik ben er dan ook trots op dat ik als voorzitter en initiator hier verandering in heb kunnen brengen, door eerst goedkeuring via bestuur en later tijdens de algemene leden vergadering te vragen. Inmiddels hebben we een aantal jeugdige dames bij onze kapel. En dan ook nog eens meiden die muzikaal wat in hun mars hebben. 

Ooit waren jullie de beste Zaate Hermenie van Limburg? Is het een doel om dat weer een keer te worden? Zo ja, waarom wel? Zo nee, waarom niet?

We hebben inderdaad een keer meegedaan aan het LKZH (Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes) in 2008. En bij die eenmalige deelname zijn wij uitgeroepen tot beste Zaate Hermenie van Limburg. We hebben toen een geweldige avond beleefd en die prijs zullen we beslist wel verdiend hebben. Tegenwoordig heeft het evenement een veel te serieuze inslag gekregen, kapelkes wedijveren wie muzikaal het beste is. Dat past niet meer echt bij ons.

Waar zijn jullie trots op als kapel? Wie heeft de kapel deze naam ‘Hou Op Die Kis’ bezorgd? Zit er nog een diepere betekenis achter?

Trots zijn we natuurlijk op het feit dat we ondanks het feit dat de meeste leden geen echte muzikale achtergrond hebben, we er toch altijd in slagen om van onze optredens een leuke en gezellige happening te maken. Toen de kapel werd opgericht hadden we in het begin geen naam, totdat een van de leden met een vergeelde foto kwam aanzetten met een aantal muzikanten en een dikke trom op een kist waarop stond Hou op die kis. We weten nog steeds niet waar deze foto vandaan komt en wie erop staan.

Buiten het feit dat jullie ‘tröte’, doen jullie nog meer? 

Buiten de praktijklessen, beoefenen we ook nog theorielessen welke vaak vergezeld gaan met bier en bitterballen. Dit geeft wat meer cachet aan Zaate Hermenie en doet de naam eer aan.

Is er een vraag niet gesteld, die je verwacht had en wil je daarom toch nog wat kwijt; grijp je kans?

Sinds 2004 repeteren we iedere vrijdagavond in café Schtad Zitterd. En mochten we daar door omstandigheden niet terecht kunnen hebben een goede uitvalsbasis in ‘t Duvelke. De maanden juni, juli en augustus nemen we rust.