Dieter van Gortel woont in Reuver, is 68 jaar en is al 30 jaar voorzitter van Damvereniging Cema/De Vaste Zet, een damvereniging die is opgericht in 1936 en als clublokaal ’t Plenkhoes in Geleen-Zuid gebruikt.

Door Bert Wassenberg

Kun je de lezers een korte uitleg geven over de geschiedenis van de club?

In de 30er jaren van de vorige eeuw ontstonden in Limburg overal opeens damverenigingen. Er was op een gegeven moment geen dorp meer zonder damclub en in steden als Maastricht waren er zelfs vaak per wijk damverenigingen. Vooral door de vele nieuwe Limburgers kwam het dammen naar onze provincie, het moet een geweldige tijd zijn geweest voor onze sport, ongemeen populair en er was dan ook geen huishouden zonder dambord. Dat is vandaag de dag wel anders. De computer en de TV heeft veel veranderd alles moet sneller tegenwoordig maar gelukkig zijn de denksporten er nog steeds al is het net als in alle sporten lastiger om mensen actief te houden. Veel steden en dorpen hebben tegenwoordig geen damclub meer en dat is wel jammer. 

Jullie website geeft de indruk van een échte sportvereniging met uitslagen, standen, wedstrijdverslagen e.d. Is het topsport en/of breedtesport?

De Vaste Zet was in de begin jaren een vereniging die op redelijk laag niveau speelde maar in de jaren 80 met veel sterke jeugd begon de club steeds sterker te spelen. We hadden in die tijd veel jeugdkampioenen en daar profiteerde ook het eerste team van. Vanaf eind jaren 80 volgden de kampioenschappen zich op en we kwamen uiteindelijk zelfs in de Ereklasse waar we 25 jaar een topclub van Nederland zijn geweest. Met grootmeesters uit Rusland en Afrika was Cema/De Vaste Zet een van de grote clubs van Nederland en onze sponsor Cema, de keuken en badkamer specialist van Lindenheuvel-Geleen is al sinds die jaren trouwe sponsor van onze vereniging. Ron Aspenleiter heeft de damsport altijd geholpen op weg naar succes. Vandaag de dag speelt het eerste team een klasse lager en speelt er ook nog een tweede team op landelijk niveau. Maar ook voor liefhebbers is Cema/De Vaste Zet een fijne plek om het spel te spelen. Op onze clubavond (elke dinsdag vanaf 19.30 uur in ’t Plenkhoes) is iedereen die wil dammen of het spel wil leren van harte welkom.

Dit is niet het enige voorzitterschap dat je bekleedt. In welke andere besturen ben je actief?

Na mijn pensionering (ik was directeur bij een groot logistiek bedrijf) heb ik ook het voorzitterschap van voetbalvereniging VV Reuver op me genomen. Ik woon sinds 6 jaar in Reuver en heb altijd wel iets met voetbal gehad. Mijn voorganger was groot supporter van Fortuna Sittard en dat verbindt want ook ik kom als het even kan altijd naar het stadion en was jarenlang sponsor van Fortuna Sittard. Bij VV Reuver een club met 600 leden heb ik weer volop werk dus stilzitten is er niet bij. Verder ben ik ook toernooidirecteur van het internationaal damtoernooi Brunssum-Open dat elk jaar in Augustus op de damkalender staat. 

Hoe ga je om met teleurstellingen of zijn die er nog niet geweest?

Een leven zonder teleurstellingen is geen leven. Vallen en opstaan, vreugde en verdriet, succes en teleurstelling het hoort er allemaal bij. Teleurstellend is op sportief gebied dat enkele zeer talentvolle jeugdspelers de sport hebben verlaten. Ook voor jeugdtrainers is het zeer teleurstellend als talentvolle spelers weer stoppen. Maar de vraag is hoe er mee om te gaan. Wel ik zie teleurstelling als en deel van het leven, het gaat door tot het stopt en je moet bij teleurstelling nooit te lang stil blijven staan. Ik ben bestuurder, dat was ik in mijn baan en dat ben ik als clubbestuurder. Een bestuurder moet vooruitkijken, wat achter je is vormt je mede, maar de toekomst is belangrijker. Leren loslaten dus is mijn advies. Mijn rol is stimulator zijn dat kan je niet als je blijft hangen in wat is geweest. Gisteren is voor de geschiedenisboekjes, morgen is veel belangrijker.

Hoe ziet het jaar er voor jullie in grote lijnen uit?

Momenteel heeft de club 25 leden. Het eerste tiental speelt hoofdklasse dat is de op een na hoogste klasse van Nederland maar ons team heeft tegenwoordig geen grootmeesters meer maar doet het vooral met lokale spelers. We zijn succesvol als we ons kunnen handhaven en dat zal een hele klus worden. Met nog twee sterke Belgische spelers en een jonge Oekraïense dammer die in Duitsland woont hopen we winnaars in de ploeg te hebben maar onze topscorer van de laatste jaren is recent voor een jaar naar Bonaire vertrokken, die zullen we node missen. Het tweede team speelt twee klassen lager, in de tweede klasse nationaal en in dit team spelen allemaal dammers uit de regio. In onze beste jaren had de club ruim 40 leden maar dat is dus behoorlijk teruggelopen. Bovendien wordt de gemiddelde leeftijd een probleem. De vergrijzing heeft behoorlijk toegeslagen. 

Jullie zijn de eerste organisatie in deze interviewserie met een sponsor in de naamgeving? Kun je uitleggen hoe dat komt en of dat belangrijk is?

Het spelen van competitie op nationaal niveau brengt veel kosten met zich mee en dus is sponsoring van groot belang omdat de kleine groep leden anders een onbetaalbare contributie op moeten hoesten. Zeker in deze tijd lopen de reiskosten ook uit de hand en in onze ereklasse tijd hadden we spelers die van alle windstreken bij elkaar moeten komen. Dat is nu iets minder maar nog steeds komen spelers uit België en Duitsland en spelen we door het hele land onze wedstrijden. Een trouwe sponsor is dan ook van heel groot belang en Cema Keukens in Lindenheuvel is dan ook een geweldige partner om onze sport op niveau vol te houden. Overigens doen we daarnaast aan eigen werkzaamheid door kienavonden te organiseren en zo hopen we ons financieel steeds op eigen kracht staande te houden.

Is er een vraag niet gesteld, die je verwacht had en wil je daarom toch nog wat kwijt; grijp dan je kans!

Ik zou alleen nog een lans willen breken voor de damsport. Denksporten zijn perfect voor de ontwikkeling van jonge mensen. Strategie, rekenvermogen, concentratie, je kunt er maar je voordeel mee doen en daarnaast is het gewoon heel erg leuk om te proberen slimmer te zijn dan je tegenstander. Voor ouderen is het zeker een betere bezigheid dan voor de TV te blijven hangen. Een spel spelen of het als sport gaan beoefenen het kan allemaal en daarnaast is het gezellig om samen te oefenen of partijen te spelen. Wie graag wil dammen of het wil leren. Binnenkort starten we op de club met trainingsavonden en wie interesse heeft is van harte welkom in ons clublokaal. Laat interesse even weten en we informeren wanneer er introductie gelegenheden zijn of loop gewoon binnen op de dinsdagavond als er vanaf 19.30 trainingsavond is. Voor contact mail naar vangorteldieter@gmail.com