Jop Ostendorf is uitgeroepen tot Muziekdocent van het jaar 2023. De 27-jarige Limburger is inmiddels drie jaar als muziekdocent verbonden aan Trevanium Scholengroep in Sittard. Ostendorf mag zich opvolger noemen van Tineke van Dijk van het Ichthus College uit Veenendaal. Dat maakte zangeres Meau bekend op de Katholieke Scholengemeenschap in Hoofddorp (KSH). De Muziekdocent van het Jaar ontving een Award en bijbehorende waardecheque van €500,= en mag zich een jaar lang de beste, meest bevlogen en inspirerende muziekdocent noemen. 

Jop Ostendorf vindt het enthousiasmeren van kinderen door middel van muziek belangrijk. Hij studeerde aan het conservatorium van Maastricht en is direct daarna aan de slag gegaan, omdat hij altijd interesse heeft gehad in lesgeven. Hij is van huis uit gitarist en zanger, maar drumt ook graag en speelt basgitaar, toetsen en een klein beetje saxofoon, maar dat laatste vooral voor de carnaval. Naast de reguliere lessen worden op het Trevanium extra uren aangeboden, met name in de eerste jaren van de opleiding. Met leerlingen wordt een bandje gevormd waarmee in december een tour langs een aantal basisscholen wordt verzorgd. Voor het derde jaar tot en met de bovenbouw wordt een Band Masterclass aangeboden. Die is speciaal voor kids die in bandjes willen werken. Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe musical, waarvoor zo’n vijftig kinderen zich hebben aangemeld. 

Frank Helmink, jurylid en directeur van Buma Cultuur, over de winnaar: “Het zijn bevlogen mensen als Jop die ervoor zorgen dat jonge mensen toch nog in aanraking komen met muziek luisteren en muziek maken. De Buma Music Academy biedt daar het lespakket voor, maar het zijn de enthousiaste docenten die snappen dat muziekles meer is dan alleen noten lezen, die het lukt om toch nog iets van muziekonderwijs levend te houden. Samen met de muziekdocent van het jaar blijven we daarvoor strijden.”

De verkiezing van de Muziekdocent van het Jaar is ontwikkeld door de Buma Music Academy, een initiatief van Buma Cultuur om muziekonderwijs op scholen terug te brengen en te moderniseren, in samenwerking met VLS, de vakvereniging voor muziekdocenten. De jury bestaat uit Lakshmi, Mirte ten Broek van de Buma Music Academy, Erik Bogers (muziekdocent, VLS), Tineke van Dijk (Muziekdocent van het Jaar 2022) en Frank Helmink.