Sittard-Geleen en Heerlen zijn de eerste gemeenten in Limburg waarvan inwoners de online mantelzorgtest kunnen doen. De mantelzorgtest geeft een beeld van hoe zwaar een mantelzorger wordt belast. Mantelzorgers die de test invullen krijgen daarna praktische tips en een overzicht van (lokale) hulp bij zorg voor hun naaste.

Mantelzorgers hebben vaak veel petten op. Naast het gewone, dagelijkse werk zijn ze kok, chauffeur en verzorger voor iemand anders. Deze taken geven veel voldoening, maar zijn soms ook zwaar. “Vaak hebben mantelzorgers zelf niet in de gaten hoeveel ze doen. Of hoe weinig tijd er overblijft voor henzelf”, zegt wethouder Ivo Tillie (Zorg). “Als je goed voor iemand wil zorgen, moet je ook aandacht voor jezelf hebben.” 

De Mantelzorgtest bleek eerder al in de Brabantse gemeenten Tilburg, Breda en Moerdijk een effectief hulpmiddel. Meer dan 70 procent van de gebruikers gaf aan dat zij meer inzicht hebben gekregen in hun mantelzorgtaken. En 40 procent gaf aan dat zij mantelzorg beter vol kunnen blijven houden door het relevante hulpaanbod dat uit de Mantelzorgtest naar voren kwam. Daarom is samen met het ministerie van VWS afgesproken dat de pilots landelijk navolging krijgen. 

Sittard-Geleen en Heerlen zijn de eerste gemeentes die het initiatief overnemen en lopen daarmee landelijk voorop met een lokale mantelzorgtest. Mantelzorgers in Sittard-Geleen kunnen vanaf 4 november terecht op sittard-geleen.mantelzorgtest.nl.