Op zondag 16 juli nodigt de regio Selfkant je uit om te ‘zomerdromen‘ tijdens de eerste ‘Selfkantdag‘ in de geschiedenis. Dwars door de regio van Saeffelen tot de meest Westelijke punt van Duitsland achter Isenbruch. Selfkant biedt je deze dag vele belevenissen met natuurwandelingen, openstellingen van culturele centra, historische rondleidingen, fietstochten, een oldtimerparade, een speeltuinfestival, een kermis en nog veel meer. 

Ochtendprogramma

Het ‘zomerdromen‘ begint op zondag 16 juli om 9.00 uur voor de natuurliefhebbers met een 2,5 uur durende natuurhistorische wandeling door de Schalbrucherbreuk met Peter Hamacher. Neem een verrekijker mee en doe stevige schoenen aan. Startpunt is de kleuterschool in Schalbruch.

Om 10.00 uur opent het Boerenmuseum Tüddern gratis haar deuren, adres: Kämpchen in Selfkant. Vanaf 11.00 uur start vervolgens een 1,5 uur durende rondleiding door Brigitte Geradts-Wimmers over de geschiedenis van de kerken, kapellen en geestelijken van Saeffelen, vanaf de parkeerplaats bij de kerk. Ook om 11.00 uur nodigt Kuni Bürsgens je uit voor een fietstocht van 30 kilometer vanaf het dorpsplein in Süsterseel naar het hoogste punt van het ‘Selfkantland‘, met vermakelijke grens- en smokkelverhalen en weidse uitzichten. De oldtimerparade in Millen sluit het afwisselende ochtendprogramma om 12.00 uur af aan de Propsteiweg. Verder presenteren de Millenerkirche en Tiendenschuur zich rond de schietclub met koffie, gebak en barbecue specialiteiten.

Middagprogramma

Voor families begint om 13.00 het speeltuinfestival in de Mühlenstraße in Wehr op de parkeerplaats bij de kerk met nieuwe speeltoestellen. Het Kulturhaus Höngen opent eveneens vanaf 13.00 haar deuren voor rondleidingen en presentaties van ondermeer de heemkundekring Selfkant. De fietsers onder ons kunnen zich opmaken voor een fietstocht van 34 kilometer die om 14.00 uur begint vanaf het dorpsplein/Engelbertstrasse in Isenbruch met Brigitte Geradts-Wimmers. De duur is circa 3,5 uur omdat je tijdens de fietstocht – naast de spannende, grensoverschrijdende geschiedenis van de Selfkant – een korte lezing bijwoont over de belangrijkste zoon van het dorp Martin Meulenberg, bisschop in IJsland. Aanvang hiervan is 15.15 uur in de kerk van St. Michael van Hillensberg. Deze middag is er ook voor elk wat wils want in het dorpshuis van Saeffelen zal de plaatselijke historicus Willi Goertz vanaf 14.00 uur verslag doen van de annexatie van 1949 tot 1963, de vormende jaren voor Selfkant. Afsluiter van de dag is deKermis in Havert na de start van de processie bij de ingang van Stein vanuit Heilder. Om 15.00 uur vindt bij het Koningshuis in Stein (bij de bushalte) een optocht plaats door de fanfare Edelweiss Havert, gevolgd door een optocht door Havert. Aanvang: 15.15 uur.

Aanmelden voor de activiteiten kan bij Brigitte Geradts-Wimmers via mail: b.geradts-wimmers@gmx.de.