Zaterdag 2 september vindt de inmiddels traditionele Open Dag plaats van Gilde De Graven. Bij Gilde De vrijwilligers delen belangeloos hun kennis, kunde en ervaring en verzorgen  zij een gevarieerd pakket voor zowel inspanning als ontspanning, zoals: Cursussen en workshops, wandelingen, lezingen en presentaties, reizen, excursies en andere activiteiten.

Gilde heeft de beschikking over een mooie locatie naast het Gemeenschapshuis in Munstergeleen. Het thuishonk heeft prachtige, grote lokalen met veel gratis parkeergelegenheid en in de pauze kan gebruik gemaakt worden van de gezellige bar van ’t Trefpunt. Op 2 september is onze locatie van 10.00 tot ca. 14.00 uur open voor publiek en krijg je door diverse demonstraties van de vrijwilligers een impressie van wat Gilde De Graven allemaal te bieden heeft.

Heb je bijvoorbeeld zin in een uitdagend en gezellig kaartspel? Of speel je bijvoorbeeld al bridge of klaverjas en wil je wel eens iets anders proberen? Kom dan eens kijken of Canasta iets voor jou is. Bij Canasta ontwikkel je logisch denken, geheugen en psychologisch inzicht. In de cursus leer je de klassieke vorm met twee tegen elkaar spelende koppels die samenwerken. 

Maak kennis met de wereld en de mogelijkheden van Hypnose tijdens een algemene introductie op 4 september over hypnose door NLP-practicioner Anouk Lemmens. Bij deze introductie worden ook de specialismen hypnose bij allergieën, hypnose bij kinderen, hypnose bij het stoppen met roken en ook bij pijnbestrijding besproken. 

Ben je graag creatief bezig en heb je altijd al meer uit je camera willen halen?  De automatische stand van je camera levert mooie plaatjes, maar je toestel kan zoveel meer. Leer samen met Oscar Schouten je camera beter kennen en ga oefenen in de praktijk. Aan het eind van elke les volgen een opdracht en feedback. 

Gooi je het liever eens over een hele andere boeg? Ga je ook mee op reis op de Batavia en vaar je ook mee in het kielzog van de VOC?  De VOC zorgde voor werkgelegenheid, handelsgeest, durf en daadkracht. Door anderen wordt het echter geassocieerd met een gewelddadige handelswijze en kolonisatie. Beide meningen hebben een grote kern van waarheid. In deze cursus van vijf bijeenkomsten zal Roland Willems, onderwijskundige van beroep met als hobby de VOC, je meenemen langs al deze facetten. Er zal gestart worden met een algemene inleiding. Daarna neem je, veelal muzikaal, deel aan de reis naar Indië op het schip: de Batavia. Er zal uitvoerig aandacht worden besteed aan de zwarte bladzijden die de VOC schreef, om af te sluiten met een verkenning langs hedendaagse overblijfselen van het eerste grote monopoliebedrijf der wereld. De cursus wordt gegeven op donderdagavonden 14, 21 en 28 september, 05 en 12 oktober.

Geniet je ook zo van de vele prachtige dialecten die Limburg rijk is? Op donderdig 21 september verzorgt de Algemeine Sjrieverskrink Veldeke Limburg bij Gilde De Graven een Literaire Dialekmiddig met korte voordrachten en gedichten. Dit in ós sjoon Limburgse taal. Zaerums, Vlorops, Mooferts, Zittesj, Nuts en Kirchräödsj. Jedere dichter/sjriever zal twee pès drie sjtökker veurdrage ongersjteund mit ein dia (PPT) es achtergróndj. Dit mit onger angere Colla Bemelmans, Marleen Schmitz, John Hertogh en Annie Tummers. De Veldeke Krènk Zitterd deit mit mit eine kwis en ein invöldictee! Tösje de versjeije sjrievesj wurt Limburgstalige meziek aafgesjpeelt.

 

Literaire Dialekmiddig